Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać ciepłe mleko, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mleka z drożdżami dodać mąkę, cukier, jajko, masło pokrojone na kawałki, sól. Zamknąć pokrywę dzbanka.
Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie przez otwór w pokrywie wsypać rodzynki, wyrabiać ponownie – czas 1 minuta, prędkość 1 obroty wsteczne.
Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na ok. 30 min.
Krok 5 – Ciasto wymieszać łopatką, włożyć do prostokątnej blachy do pieczenia wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.
Krok 6 – Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok. 35min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.
Moim zdaniem ciasto wychodzi w ogóle niesłodkie. Ja zawsze dodaje dwa razy albo 2,5 raza więcej cukru.
Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂