Przepis nadesłany przez: Joanna Szustakiewicz
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto bananowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
1 chlebek
Czas pieczenia:
około 60 minut
Składniki:
  • 3  dojrzałe banany
  • 70 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • sól
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni.
  2. Banany obrać i rozgnieść widelcem (zostawić kilka plasterków do dekoracji).
  3. Do miski z bananami dodać roztopione masło, cukier, jajko oraz cukier waniliowy, wymieszać łyżką lub mikserem.
  4. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia lub sodą, dodać do bananów i wymieszać do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch chlebka ułożyć kilka plasterków banana. Blaszkę wstawić do piekarnika. Piec ok. 1h.
  6. Upieczony chleb pozostawić w keksówce do przestudzenia.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy