Przepis nadesłany przez: Joanna Szustakiewicz
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto bananowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
1 chlebek
Czas pieczenia:
około 60 minut
Składniki:
  • 3  dojrzałe banany
  • 70 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • sól
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni.
  2. Banany obrać i rozgnieść widelcem (zostawić kilka plasterków do dekoracji).
  3. Do miski z bananami dodać roztopione masło, cukier, jajko oraz cukier waniliowy, wymieszać łyżką lub mikserem.
  4. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia lub sodą, dodać do bananów i wymieszać do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch chlebka ułożyć kilka plasterków banana. Blaszkę wstawić do piekarnika. Piec ok. 1h.
  6. Upieczony chleb pozostawić w keksówce do przestudzenia.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado