Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciastka pieguski

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
20
Czas pieczenia:
15 minut
Składniki:
  • 200 g margaryny Kasia lub masło
  • 1 jajo
  • 1 szklanka cukru kryształu (lub 3/4 szklanki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • czekolada deserowa
  • orzechy włoskie
  • rodzynki

 

Dodatkowe:
  • miska
  • papier do pieczenia

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Na 1 blachę ułożyć maksymalnie 10 ciastek
Przygotowanie:
  1. Do miski wkroić 1 margarynę lub masło, wbić 1 jajo, dodać 1 szklankę cukru (lub 3/4), szczyptę soli, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2,5 szklanki mąki. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Pod koniec zagniatania ciasta dodać 1,5 tabliczki rozdrobnionej czekolady deserowej, rodzynki, orzechy.
  2. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć kulki i układać w dość sporych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piec ok. 20 minut, temperatura 175 stopni.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria

Czy można przepis zrobić pod MpM18?

Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek