Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciastka pieguski

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
20
Czas pieczenia:
15 minut
Składniki:
  • 200 g margaryny Kasia lub masło
  • 1 jajo
  • 1 szklanka cukru kryształu (lub 3/4 szklanki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • czekolada deserowa
  • orzechy włoskie
  • rodzynki

 

Dodatkowe:
  • miska
  • papier do pieczenia

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Na 1 blachę ułożyć maksymalnie 10 ciastek
Przygotowanie:
  1. Do miski wkroić 1 margarynę lub masło, wbić 1 jajo, dodać 1 szklankę cukru (lub 3/4), szczyptę soli, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2,5 szklanki mąki. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Pod koniec zagniatania ciasta dodać 1,5 tabliczki rozdrobnionej czekolady deserowej, rodzynki, orzechy.
  2. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć kulki i układać w dość sporych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piec ok. 20 minut, temperatura 175 stopni.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy