Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciastka Amerykany

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
około 20 sztuk
Czas pieczenia:
15 - 20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 230 g mleka
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 35 g amoniaku

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • około 25 g wody lub soku z cytryny
Wskazówki:

Uwaga! Blacha do pieczenia po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Odważyć 120 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 70°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  2. Zdjąć pokrywę, masło przelać do miseczki. Wyjąć mieszadło z naczynia.
  3. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wlać 230 g mleka, wbić 3 jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko wymieszać. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę. Do naczynia wsypać 200 g cukru i 35 g amoniaku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko wymieszać. Czas 15 sekund, prędkość 3.
  5. Zdjąć pokrywę, wsypać 500 g mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  6. Zdjąć pokrywę, wlać rozpuszczone, przestudzone masło. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  7. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać porcje ciasta, wylewać je na blachę tworząc placek. Ciasto wylewać w większych odstępach od siebie, ponieważ sporo urośnie.
  8. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciastka około 15 do 20 minut.
  9. Ze 150 g cukru pudru i 25 g wody lub soku z cytryny przygotować gładki lukier.
  10. Ciastka Amerykany posmarować lukrem na płaskiej ich stronie.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy