Uwaga! Blacha do pieczenia po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Odważyć 120 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 70°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, masło przelać do miseczki. Wyjąć mieszadło z naczynia.
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wlać 230 g mleka, wbić 3 jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko wymieszać. Czas 30 sekund, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę. Do naczynia wsypać 200 g cukru i 35 g amoniaku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko wymieszać. Czas 15 sekund, prędkość 3.
Zdjąć pokrywę, wsypać 500 g mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 30 sekund, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, wlać rozpuszczone, przestudzone masło. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 30 sekund, prędkość 4.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać porcje ciasta, wylewać je na blachę tworząc placek. Ciasto wylewać w większych odstępach od siebie, ponieważ sporo urośnie.
Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciastka około 15 do 20 minut.
Ze 150 g cukru pudru i 25 g wody lub soku z cytryny przygotować gładki lukier.
Ciastka Amerykany posmarować lukrem na płaskiej ich stronie.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.