Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chlebki do żurku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min + wyrastanie ciasta ok 1godzina, 45 minut
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 600 g mąki orkiszowej lub pszennej chlebowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (30 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g soli (2 płaskie łyżeczki)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wypiekacz do chleba MUC-01
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Do ciasta można dodać inne pestki i nasiona, np. pestki dyni, słonecznika, czarnuszkę.
  • Wysoka temperatura na początku pieczenia powoduje powstanie chrupiącej skórki.
  • Aby uniknąć szybkiego „nasiąkania” chlebków zupą, można je posmarować wewnątrz rozkłóconym białkiem jaja i krótko zapiec. Nie jest to jednak konieczne – jeśli chlebki nie będą stały długo z zupą, nie powinny nasiąknąć.
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 300 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, dodać 15 g drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do drożdży dodać 600 g mąki orkiszowej lub pszennej chlebowej oraz 2 łyżeczki drobnej soli, 1 łyżeczkę cukru, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 25 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Ponownie wyrabiać ciasto- program wyrabianie – czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 4 – Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrastania na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 5 – Po tym czacie wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 3. Otworzyć pokrywę dzbanka, wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat.

Krok 6 – Z ciasta uformować kulę, nożem podzielić ciasto na 4 równe części, z każdej porcji oderwać/odkroić kawałek wielkości małego orzecha włoskiego (na uchwyt pokrywki). Z każdej porcji uformować okrągły chlebek, powijając ciasto pod spod i formując kule. Chlebki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok 30 min. Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować chlebki zimną wodą. W każdym chlebku na wierzchu zrobić palcem dołek i włożyć w niego kulki ciasta przeznaczone na uchwyty. Posmarować je wodą.

Krok 7 – Nagrzać piekarnik do temp 240˚C z termo obiegiem. Blachę z chlebkami włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, piec kolejne 20 – 25 minut.

Krok 8 – Po upieczeniu ostudzić chlebki. Ostrym nożem odciąć „pokrywki”, palcami wydrążyć miąższ chleba robiąc miejsce na żurek. Wlać zupę, przykryć pokrywkami. Natychmiast podawać.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy