Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chleb żytnio-pszenny z siemieniem lnianym

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min + wyrastanie ciasta 2 godziny.
Liczba porcji:
8+10
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 300 g mąki żytniej typ 750 ( nie razowej)
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 10 g soli (2 płaskie łyżeczki)
  • 20 g nasion siemienia lnianego (2 płaskie łyżki)
  • 50 g łuskanych nasion słonecznika
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Z  ciasta można uformować  1 większy chleb, czas pieczenia wydłuży się o ok 5 minut.

Chleb można upiec w prostokątnej foremce ( jak do keksu).

Do ciasta można dodać inne pestki i nasiona, np. pestki dyni, czarnuszkę.

Przed pieczeniem można ciasto lekko naciąć ostrym nożem.

Wysoka temperatura na początku pieczenia powoduje powstanie chrupiącej skórki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać wodę, dodać pokruszone drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do drożdży dodać mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać nasiona lnu i pestki słonecznika. Zamknąć pokrywę dzbanka, wyrabiać ciasto – czas 15 sekund, prędkość  3, obroty wsteczne.

Krok 4 – Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrastania na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czacie wymieszać ciasto – czas 15 sekund, obroty 3, obroty wsteczne.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat.

Krok 6 – Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować podłużny chlebek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na kolejną godzinę.

Krok 7 – Nagrzać piekarnik do temp. 240˚C z termoobiegiem. Za pomocą pędzelka posmarować chleb wodą, blachę włożyć do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, piec kolejne 20 minut (razem czas pieczenia 30 min). Przed podaniem ostudzić chleb.

Udostępnij:
4.3 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota

Mi nie wyszedł. Nie wiem dlaczego ale nie wyrósł, był bardzo zbity, ciężki i za słony.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Za każdym razem przepis może wyjść inaczej, w zależności od dodanych składników, gramatur i czasu. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Natalia

Robilam w keksowce, ale bez ziaren. Bardzo dobry. Na drugi dzień rowniez.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂 Gratulujemy udanych wypieków!

Kapitan Bomba

Robiłem chlebek już dwa razy i zawsze wychodził. Żona była zadowolona 🙂.

joanna.szustakiewicz

Gratulujemy udanego wypieku „-)

Kapitan Bomba

Moim skromnym zdaniem w tym przepisie jest mały błąd. Mianowicie drożdże potrzebują trochę cukru, by ciasto mogło rosnąć.

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek