Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chleb żytnio-pszenny z siemieniem lnianym

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min + wyrastanie ciasta 2 godziny.
Liczba porcji:
8+10
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 300 g mąki żytniej typ 750 ( nie razowej)
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 10 g soli (2 płaskie łyżeczki)
  • 20 g nasion siemienia lnianego (2 płaskie łyżki)
  • 50 g łuskanych nasion słonecznika
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Z  ciasta można uformować  1 większy chleb, czas pieczenia wydłuży się o ok 5 minut.

Chleb można upiec w prostokątnej foremce ( jak do keksu).

Do ciasta można dodać inne pestki i nasiona, np. pestki dyni, czarnuszkę.

Przed pieczeniem można ciasto lekko naciąć ostrym nożem.

Wysoka temperatura na początku pieczenia powoduje powstanie chrupiącej skórki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać wodę, dodać pokruszone drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do drożdży dodać mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać nasiona lnu i pestki słonecznika. Zamknąć pokrywę dzbanka, wyrabiać ciasto – czas 15 sekund, prędkość  3, obroty wsteczne.

Krok 4 – Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrastania na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czacie wymieszać ciasto – czas 15 sekund, obroty 3, obroty wsteczne.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat.

Krok 6 – Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować podłużny chlebek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na kolejną godzinę.

Krok 7 – Nagrzać piekarnik do temp. 240˚C z termoobiegiem. Za pomocą pędzelka posmarować chleb wodą, blachę włożyć do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, piec kolejne 20 minut (razem czas pieczenia 30 min). Przed podaniem ostudzić chleb.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota

Mi nie wyszedł. Nie wiem dlaczego ale nie wyrósł, był bardzo zbity, ciężki i za słony.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Za każdym razem przepis może wyjść inaczej, w zależności od dodanych składników, gramatur i czasu. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy