Wskazówki:
Do ciasta chlebowego można dodać pestki i nasiona, np. pestki dyni, siemię lniane, pestki słonecznika, czarnuszkę. Pestki dodaje się po wyrobieniu ciasta, mieszanie – czas 15 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
Wysoka temperatura na początku pieczenia powoduje powstanie chrupiącej skórki.
Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 300 ml wody, dodać mąkę żytnią i suszony zakwas. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4. Pozostawić na 30 minut w naczyniu.
Krok 2 – Drożdże wymieszać z pozostałą ilością ciepłej wody.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mąki dodać mąkę pszenną, drożdże, sól, melasę. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.
Krok 4 – Wyrabiać ponownie – funkcja wyrabianie ciasta, czas 4 minuty, prędkość 2.
Krok 5 – Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrastania na ok 40 minut. Po tym czacie wymieszać ciasto – czas 10 sekund, prędkość 3.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pozostawić do wyrastania na ok 2 godziny.
Krok 7 – Nagrzać piekarnik do temp 240˚C z termoobiegiem. Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować wyrośnięty chleb wodą, formę włożyć do piekarnika. Po ok 5 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i z papieru, ostudzić.