Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chaczapuri imeretyńskie

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 g gęstego jogurtu (typu greckiego)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • olej do smażenia
  • mąka do podsypania

Farsz

  • 200 g twardego sera mozarella w kawałku
  • 200 g sera feta (najlepiej greckiego, twardego)
  • 1 jajko

 

Dodatkowo

  • 50 g miękkiego masła do smarowania gotowych chaczapuri.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast twardej mozarelli i fety można użyć niedojrzewającego sera podpuszczkowego, np. typu korycińskiego, sera owczego, bryndzy itp.

Farsz można dodatkowo doprawić czosnkiem, ziołami, papryką.

Chaczapuri można przygotować większe – z podanej ilości przygotować tylko 2 duże placki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować ciasto: do dzbanka nr 1 z nożem wsypać 250 g mąki, 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do mąki dodać 200 g gęstego jogurtu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Dalej wyrabiać ciasto – wyrabianie ciasta – czas 3 minuty, prędkość 2. 

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż.

Krok 5 – Przygotować farsz: W dzbanku nr 2 założyć nóż, włożyć 200 g sera mozarella pokrojonego na kawałki ok. 2 cm. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać ser – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do startego sera włożyć 200 g pokruszonego greckiego sera feta, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3. Farsz powinien mieć konsystencję twarogu.

Krok 7 – Ciasto na chaczapuri wyłożyć na stolnicę lub blat, krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 4 jednakowe części, uformować z ciasta kule. Z każdej porcji, za pomocą wałka lub dłońmi formować okrągłe placki grubości ok. 1,5 cm, w miarę konieczności podsypując lekko mąką.

Krok 8 – Farsz wyjąć z naczynia, podzielić na 4 jednakowe części, z farszu uformować kule.

Krok 9 – Na środku każdego placka ułożyć kulę farszu, zawinąć farsz w ciasto tak, aby nadzienie nie wydostało się poza ciasto. Tak przygotowane chaczapuri bardzo delikatnie rozwałkować na grubość ok. 1,5-2 cm.

Krok 10 – Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie przekładać placki na patelnię i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Wykładać na ręcznik papierowy aby osączyć nadmiar tłuszczu. Gorące chaczapuri przed podaniem posmarować masłem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką