Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chaczapuri imeretyńskie

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 g gęstego jogurtu (typu greckiego)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • olej do smażenia
  • mąka do podsypania

Farsz

  • 200 g twardego sera mozarella w kawałku
  • 200 g sera feta (najlepiej greckiego, twardego)
  • 1 jajko

 

Dodatkowo

  • 50 g miękkiego masła do smarowania gotowych chaczapuri.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast twardej mozarelli i fety można użyć niedojrzewającego sera podpuszczkowego, np. typu korycińskiego, sera owczego, bryndzy itp.

Farsz można dodatkowo doprawić czosnkiem, ziołami, papryką.

Chaczapuri można przygotować większe – z podanej ilości przygotować tylko 2 duże placki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować ciasto: do dzbanka nr 1 z nożem wsypać 250 g mąki, 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do mąki dodać 200 g gęstego jogurtu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Dalej wyrabiać ciasto – wyrabianie ciasta – czas 3 minuty, prędkość 2. 

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż.

Krok 5 – Przygotować farsz: W dzbanku nr 2 założyć nóż, włożyć 200 g sera mozarella pokrojonego na kawałki ok. 2 cm. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać ser – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do startego sera włożyć 200 g pokruszonego greckiego sera feta, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3. Farsz powinien mieć konsystencję twarogu.

Krok 7 – Ciasto na chaczapuri wyłożyć na stolnicę lub blat, krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 4 jednakowe części, uformować z ciasta kule. Z każdej porcji, za pomocą wałka lub dłońmi formować okrągłe placki grubości ok. 1,5 cm, w miarę konieczności podsypując lekko mąką.

Krok 8 – Farsz wyjąć z naczynia, podzielić na 4 jednakowe części, z farszu uformować kule.

Krok 9 – Na środku każdego placka ułożyć kulę farszu, zawinąć farsz w ciasto tak, aby nadzienie nie wydostało się poza ciasto. Tak przygotowane chaczapuri bardzo delikatnie rozwałkować na grubość ok. 1,5-2 cm.

Krok 10 – Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie przekładać placki na patelnię i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Wykładać na ręcznik papierowy aby osączyć nadmiar tłuszczu. Gorące chaczapuri przed podaniem posmarować masłem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek