Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Cebularz lubelski

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min + 50 min wyrabianie ciasta
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 g wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 15 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli

Farsz

  • 300 g cebuli
  • 20 g maku
  • 30 g oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do dzbanka nr 1 wlać 250 g wody, dodać 25 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do mleka z drożdżami dodać 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru, 1,5 łyżeczki drobnej soli i 15 g miękkiego masła. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta 3 minuty, prędkość 2.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, dzbanek zdjąć, przykryć ściereczką, ciasto pozostawić do wyrastania na ok. 30 minut.

Krok 5 – W naczyniu miksującym nr 2 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. 300 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Posiekać cebulę – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, założyć mieszadło. Do cebuli dodać 30 g oleju, wsypać szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 85˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, zdjąć dzbanek z cebulą.

Krok 8 – Dzbanek nr 1 z ciastem wstawić do urządzenia, zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 12 sekund, prędkość 2.

Krok 9 – Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat, krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 10 jednakowych części, uformować z ciasta kule. Z każdej porcji, za pomocą wałka lub dłońmi formować okrągłe placki, w miarę konieczności podsypując lekko mąką. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na około 20 minut.

Krok 10 – Na każdy placek wyłożyć porcję cebuli, posypać makiem. Cebularze wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 15-20 min bez termoobiegu, aż będą przyrumienione.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy