Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Cebularz lubelski

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min + 50 min wyrabianie ciasta
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 g wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 15 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli

Farsz

  • 300 g cebuli
  • 20 g maku
  • 30 g oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do dzbanka nr 1 wlać 250 g wody, dodać 25 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do mleka z drożdżami dodać 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru, 1,5 łyżeczki drobnej soli i 15 g miękkiego masła. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta 3 minuty, prędkość 2.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, dzbanek zdjąć, przykryć ściereczką, ciasto pozostawić do wyrastania na ok. 30 minut.

Krok 5 – W naczyniu miksującym nr 2 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. 300 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Posiekać cebulę – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, założyć mieszadło. Do cebuli dodać 30 g oleju, wsypać szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 85˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, zdjąć dzbanek z cebulą.

Krok 8 – Dzbanek nr 1 z ciastem wstawić do urządzenia, zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 12 sekund, prędkość 2.

Krok 9 – Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat, krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 10 jednakowych części, uformować z ciasta kule. Z każdej porcji, za pomocą wałka lub dłońmi formować okrągłe placki, w miarę konieczności podsypując lekko mąką. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na około 20 minut.

Krok 10 – Na każdy placek wyłożyć porcję cebuli, posypać makiem. Cebularze wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 15-20 min bez termoobiegu, aż będą przyrumienione.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek