Zaczynamy od przygotowania farszu szpinakowego. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, czosnek posiekać. Czas 6 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia. Wlać 20 g oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć czosnek. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę. Do naczynia odważyć około 200 g szpinaku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podsmażać, aż szpinak „zwiędnie”. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 250 g szpinaku, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, dusić kolejną partię szpinaku. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, do szpinaku dodać 250 g serka ricotta. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, dodać 140 g tartego sera mozzarella. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem dokładnie wymieszać. Temperatura 100°C, czas 1 minuta, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, farsz szpinakowy wyjąć do miski, naczynie umyć i osuszyć.
W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 70g cebuli i 15 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać warzywa. Czas 7 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, wlać 500 g passaty pomidorowej, wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę czerwonej ostrej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
Rurki makaronowe nadziewać farszem szpinakowym. Na dnie naczynia do zapiekania wysmarować odrobinę sosu pomidorowego (gorącego) na to ścisło obok siebie ułożyć nadziane rurki makaronu, polać połowę sosu, na wierzch kolejna warstwa rurek makaronu. Polać całość pozostałym sosem.
Piekarnik nagrzać do 170°C, piec cannelloni 25 minut. Następnie na wierzch posypać 200g tartego sera mozzarella i piec całość przez kolejne 10 minut.
Cannelloni ze szpinakiem jest już gotowe, jednak gdyby rurki makaronowe nie były jeszcze dostatecznie miękkie, to wstawić naczynie do piekarnika jeszcze na 5-6 minut.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.