Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Cannelloni ze szpinakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
26 minut
Czas pieczenia:
35 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • około 20 rurek makaronu cannelloni
  • 450 g świeżego szpinaku
  • 250 g serka ricotta
  • 20 g czosnku
  • 140 g tartego sera mozzarella
  • 20 g oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 70 g cebuli
  • 15 g czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta ostrej mielonej papryki

Dodatkowo:

  • około 200 g tartego sera mozzarella
Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od przygotowania farszu szpinakowego. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, czosnek posiekać. Czas 6 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia. Wlać 20 g oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć czosnek. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę. Do naczynia odważyć około 200 g szpinaku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podsmażać, aż szpinak „zwiędnie”. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  4. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 250 g szpinaku, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, dusić kolejną partię szpinaku. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, do szpinaku dodać 250 g serka ricotta. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, dodać 140 g tartego sera mozzarella. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem dokładnie wymieszać. Temperatura 100°C, czas 1 minuta, prędkość 1.
  7. Zdjąć pokrywę, farsz szpinakowy wyjąć do miski, naczynie umyć i osuszyć.
  8. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 70g cebuli i 15 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać warzywa. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  9. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  10. Zdjąć pokrywę, wlać 500 g passaty pomidorowej, wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę czerwonej ostrej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  11. Rurki makaronowe nadziewać farszem szpinakowym. Na dnie naczynia do zapiekania wysmarować odrobinę sosu pomidorowego (gorącego) na to ścisło obok siebie ułożyć nadziane rurki makaronu, polać połowę sosu, na wierzch kolejna warstwa rurek makaronu. Polać całość pozostałym sosem.
  12. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec cannelloni 25 minut. Następnie na wierzch posypać 200g tartego sera mozzarella i piec całość przez kolejne 10 minut.
  13. Cannelloni ze szpinakiem jest już gotowe, jednak gdyby rurki makaronowe nie były jeszcze dostatecznie miękkie, to wstawić naczynie do piekarnika jeszcze na 5-6 minut.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy