Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Cannelloni ze szpinakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
26 minut
Czas pieczenia:
35 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • około 20 rurek makaronu cannelloni
  • 450 g świeżego szpinaku
  • 250 g serka ricotta
  • 20 g czosnku
  • 140 g tartego sera mozzarella
  • 20 g oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 70 g cebuli
  • 15 g czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta ostrej mielonej papryki

Dodatkowo:

  • około 200 g tartego sera mozzarella
Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od przygotowania farszu szpinakowego. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, czosnek posiekać. Czas 6 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia. Wlać 20 g oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć czosnek. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę. Do naczynia odważyć około 200 g szpinaku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podsmażać, aż szpinak „zwiędnie”. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  4. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 250 g szpinaku, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, dusić kolejną partię szpinaku. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, do szpinaku dodać 250 g serka ricotta. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, dodać 140 g tartego sera mozzarella. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem dokładnie wymieszać. Temperatura 100°C, czas 1 minuta, prędkość 1.
  7. Zdjąć pokrywę, farsz szpinakowy wyjąć do miski, naczynie umyć i osuszyć.
  8. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 70g cebuli i 15 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać warzywa. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  9. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  10. Zdjąć pokrywę, wlać 500 g passaty pomidorowej, wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę czerwonej ostrej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  11. Rurki makaronowe nadziewać farszem szpinakowym. Na dnie naczynia do zapiekania wysmarować odrobinę sosu pomidorowego (gorącego) na to ścisło obok siebie ułożyć nadziane rurki makaronu, polać połowę sosu, na wierzch kolejna warstwa rurek makaronu. Polać całość pozostałym sosem.
  12. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec cannelloni 25 minut. Następnie na wierzch posypać 200g tartego sera mozzarella i piec całość przez kolejne 10 minut.
  13. Cannelloni ze szpinakiem jest już gotowe, jednak gdyby rurki makaronowe nie były jeszcze dostatecznie miękkie, to wstawić naczynie do piekarnika jeszcze na 5-6 minut.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek