Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Cannelloni ze szpinakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
26 minut
Czas pieczenia:
35 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • około 20 rurek makaronu cannelloni
  • 450 g świeżego szpinaku
  • 250 g serka ricotta
  • 20 g czosnku
  • 140 g tartego sera mozzarella
  • 20 g oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 70 g cebuli
  • 15 g czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta ostrej mielonej papryki

Dodatkowo:

  • około 200 g tartego sera mozzarella
Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od przygotowania farszu szpinakowego. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, czosnek posiekać. Czas 6 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia. Wlać 20 g oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć czosnek. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę. Do naczynia odważyć około 200 g szpinaku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podsmażać, aż szpinak „zwiędnie”. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  4. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 250 g szpinaku, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, dusić kolejną partię szpinaku. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, do szpinaku dodać 250 g serka ricotta. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, dodać 140 g tartego sera mozzarella. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem dokładnie wymieszać. Temperatura 100°C, czas 1 minuta, prędkość 1.
  7. Zdjąć pokrywę, farsz szpinakowy wyjąć do miski, naczynie umyć i osuszyć.
  8. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 70g cebuli i 15 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać warzywa. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  9. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  10. Zdjąć pokrywę, wlać 500 g passaty pomidorowej, wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę czerwonej ostrej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  11. Rurki makaronowe nadziewać farszem szpinakowym. Na dnie naczynia do zapiekania wysmarować odrobinę sosu pomidorowego (gorącego) na to ścisło obok siebie ułożyć nadziane rurki makaronu, polać połowę sosu, na wierzch kolejna warstwa rurek makaronu. Polać całość pozostałym sosem.
  12. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec cannelloni 25 minut. Następnie na wierzch posypać 200g tartego sera mozzarella i piec całość przez kolejne 10 minut.
  13. Cannelloni ze szpinakiem jest już gotowe, jednak gdyby rurki makaronowe nie były jeszcze dostatecznie miękkie, to wstawić naczynie do piekarnika jeszcze na 5-6 minut.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek