Przepis nadesłany przez: Daria
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bułki wrocławskie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + czas rośnięcia ciasta
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
ok. 15 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 g ciepłego mleka
  • 1 jajko
Dodatkowe:

Miska, ściereczka, nóż, stolnica, papier do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Miskę nasmarować olejem i odstawić.
  2. Do naczynia miksującego założyć nóż . Wlać 220 g mleka, dodać 15 g drożdży. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 10sekund, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę, wsypać 500g mąki, 40 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli. Ugniatanie – czas 3 minuty, prędkość 2-3.
  4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie lekko zagnieść. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 12 części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę i obtoczyć w mące. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min.
  6. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  7. Tępą stroną noża zrobić po środku każdej bułeczki przedziałek naciskając nóż do spodu bułeczki.
  8. Bułki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok 15 min.
Udostępnij:
4 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką