Przepis nadesłany przez: Daria
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bułki wrocławskie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + czas rośnięcia ciasta
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
ok. 15 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 g ciepłego mleka
  • 1 jajko
Dodatkowe:

Miska, ściereczka, nóż, stolnica, papier do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Miskę nasmarować olejem i odstawić.
  2. Do naczynia miksującego założyć nóż . Wlać 220 g mleka, dodać 15 g drożdży. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 10sekund, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę, wsypać 500g mąki, 40 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli. Ugniatanie – czas 3 minuty, prędkość 2-3.
  4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie lekko zagnieść. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 12 części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę i obtoczyć w mące. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min.
  6. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  7. Tępą stroną noża zrobić po środku każdej bułeczki przedziałek naciskając nóż do spodu bułeczki.
  8. Bułki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok 15 min.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy