Przepis nadesłany przez: Daria
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bułki wrocławskie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + czas rośnięcia ciasta
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
ok. 15 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 g ciepłego mleka
  • 1 jajko
Dodatkowe:

Miska, ściereczka, nóż, stolnica, papier do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Miskę nasmarować olejem i odstawić.
  2. Do naczynia miksującego założyć nóż . Wlać 220 g mleka, dodać 15 g drożdży. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 10sekund, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę, wsypać 500g mąki, 40 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli. Ugniatanie – czas 3 minuty, prędkość 2-3.
  4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie lekko zagnieść. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 12 części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę i obtoczyć w mące. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min.
  6. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  7. Tępą stroną noża zrobić po środku każdej bułeczki przedziałek naciskając nóż do spodu bułeczki.
  8. Bułki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok 15 min.
Udostępnij:
4.2 10 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek