Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Brownie z orzechami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
do 1 h
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
30 min
Czas smażenia:
10-15 min
Składniki:

Do ciasta:
• 2 gorzkie czekolady
• kostka masła
• 3 jaja
• szklanka cukru
• ½ szklani mąki

Do masy karmelowej gęstej:
• 300 g orzeszków ziemnych
• 75 g masła
• szklanka cukru
• ½ szklani wody
• 2 szklanki mleka w proszku
• 1 opakowanie serka mascarpone

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W rondelku roztopić czekolady z masłem.
Krok 2 – Jajka utrzeć z cukrem do momentu otrzymania jasnej piany, wymieszać z ostudzoną masą czekoladową i mąką.
Krok 3 – Masę przelać do nasmarowanej tłuszczem blaszki i piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4 – Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Krok 5 – Orzeszki ziemne lekko zarumienić na patelni – około 10-15 minut. 
Krok 6 – Masło roztopić w rondelku, dodać cukier. Mieszać bez przerwy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej brązowej masy (około 10-15 minut).
Krok 7 – Dolać pół szklanki wody (uwaga – będzie pryskać), podgotować jeszcze kilka minut.
Krok 8 – Odczekać 2-3 minuty, przelać karmel do miski, dodać 2 szklanki mleka w proszku i zmiksować.
Krok 9 – Dodać orzeszki ziemne (wcześniej przyprażone na patelni) i serek mascarpone.
Krok 10 – Ostudzone brownie po wyjęciu z blaszki przekroić w poprzek na dwie części. Każdą posmarować masą karmelową i złożyć (I warstwa – brownie, II warstwa – karmel, III warstwa – brownie, IV warstwa – karmel).

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy