Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Brownie z cukinii

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • tarcza
Składniki:
  • 500 g młodej cukinii
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 130 g oleju (słonecznikowy)
  • 120 g gęstego jogurtu
  • 120 g masła ( miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 80 g gorzkiej czekolady (tradycyjnej, 65% kakao)
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • Szczypta soli

Potrzebne będą: tortownica 28 cm lub nieduża blacha do ciast kwadratowa lub prostokątna, papier do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić nóż, włożyć 80 g gorzkiej czekolady połamanej na kostki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać czekoladę – czas 12 sekund, prędkość 9.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, przesypać czekoladę do miseczki. Naczynia nie myć.

Krok 3 – 500 g cukinii umyć, odciąć końcówki, większe przekroić wzdłuż na pół. Jeśli cukinia jest dość duża, wyciąć gniazdo nasienne. Po przygotowaniu cukinii powinno być ok. 450 – 500 g.

Krok 4 – W naczyniu nr 2 umieścić trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywę tarczy. Zetrzeć cukinię – czas 20 sekund, prędkość 5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, zdjąć naczynie, odstawić.

Krok 6 – W naczyniu miksującym nr 2 umieścić motylek. Włożyć 120 g miękkiego masła, wsypać 200 g cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ucierać – czas 30 sekund, prędkość 2.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać masę na dno naczynia. Zamknąć pokrywę, miksować – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do masła dodać 130 g oleju, 120 g gęstego jogurtu, 320 g mąki pszennej tortowej, 40 g ciemnego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy, szczyptę soli oraz wbić 2 jajka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 2.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do masy dodać 80 g posiekanej gorzkiej czekolady oraz startą cukinię. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 11 – Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 35 minut (z termoobiegiem 30 minut). Po upieczeniu przestudzić, podawać pokrojone na porcje, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem sosów owocowych lub polane polewą czekoladową.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy