Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Brownie z cukinii

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • tarcza
Składniki:
  • 500 g młodej cukinii
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 130 g oleju (słonecznikowy)
  • 120 g gęstego jogurtu
  • 120 g masła ( miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 80 g gorzkiej czekolady (tradycyjnej, 65% kakao)
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • Szczypta soli

Potrzebne będą: tortownica 28 cm lub nieduża blacha do ciast kwadratowa lub prostokątna, papier do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić nóż, włożyć 80 g gorzkiej czekolady połamanej na kostki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać czekoladę – czas 12 sekund, prędkość 9.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, przesypać czekoladę do miseczki. Naczynia nie myć.

Krok 3 – 500 g cukinii umyć, odciąć końcówki, większe przekroić wzdłuż na pół. Jeśli cukinia jest dość duża, wyciąć gniazdo nasienne. Po przygotowaniu cukinii powinno być ok. 450 – 500 g.

Krok 4 – W naczyniu nr 2 umieścić trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywę tarczy. Zetrzeć cukinię – czas 20 sekund, prędkość 5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, zdjąć naczynie, odstawić.

Krok 6 – W naczyniu miksującym nr 2 umieścić motylek. Włożyć 120 g miękkiego masła, wsypać 200 g cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ucierać – czas 30 sekund, prędkość 2.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać masę na dno naczynia. Zamknąć pokrywę, miksować – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do masła dodać 130 g oleju, 120 g gęstego jogurtu, 320 g mąki pszennej tortowej, 40 g ciemnego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy, szczyptę soli oraz wbić 2 jajka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 2.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do masy dodać 80 g posiekanej gorzkiej czekolady oraz startą cukinię. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 11 – Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 35 minut (z termoobiegiem 30 minut). Po upieczeniu przestudzić, podawać pokrojone na porcje, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem sosów owocowych lub polane polewą czekoladową.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek