Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Blok czekoladowy z bakaliami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
ok 10 minut
Składniki:
  • 1 margaryna Kasia (250 g) lub masła
  • 1/2 szklanki cukru kryształu (120 g)
  • 3/4 szklanki wody zimnej (165 g)
  • ok 3 łyżki ciemnego kakao w proszku lub kawałki czekolady
  • 500 g mleka w proszku (najlepsze w niebieskim opakowaniu – SM. Siedlce, pełne 26% tłuszczu)
  • ok. 125 g herbatników prostokątnych (jasne)
  • ok 20 g orzechów włoskich wyłuskanych
  • opcjonalnie rodzynki, inne bakalie
Dodatkowe:
  • garnek
  • podłużna metalowa blaszka
  • miska
  • papier do pieczenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Nadmiar tłuszczu na masie czekoladowej można lekko odcisnąć ręcznikiem papierowym. Zrób to od razu po wyłożeniu i wyrównaniu masy do blaszki.
  • Blok najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dobrze się kroi.

Przygotowanie:
  1. Do garnka włożyć: 250 g masła lub margaryny pokrojonej w kawałkach, wsypać 120 g cukru kryształu, wlać 165 g wody, wsypać ok 3 łyżki ciemnego kakao lub kawałki czekolady. Gotować, często mieszać masę. Podgrzewać do zagotowania i rozpuszczenia cukru.
  2. Odstawić garnek z masą czekoladową do ostygnięcia na ok 5 minut.
  3. Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Do dużej miski pokruszyć na ćwiartki ok. 125 g herbatników, dodać pokruszone 20 g orzechów włoskich, inne bakalie wg uznania.
  5. Do masy czekoladowej wsypać partiami 500 g mleka w proszku, cały czas mieszać łyżką aż cała masa będzie w kolorze czekoladowym.
  6. Następnie, do masy czekoladowej z mlekiem w proszku wsypać pokruszone herbatniki, orzechy, inne bakalie – wymieszać łyżką lub ręką aż do połączenia wszystkich składników.
  7. Wymieszaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać masę, docisnąć i odstawić do ostygnięcia. Masę można przykryć folią aluminiową przed włożeniem do lodówki. Blok schłodzić kilka godzin (najlepiej na noc).
  8. Po schłodzeniu, blok wyjąć z blaszki na deskę, pokroić w plastry i gotowe do degustacji 🙂
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek