Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Blok czekoladowy z bakaliami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
ok 10 minut
Składniki:
  • 1 margaryna Kasia (250 g) lub masła
  • 1/2 szklanki cukru kryształu (120 g)
  • 3/4 szklanki wody zimnej (165 g)
  • ok 3 łyżki ciemnego kakao w proszku lub kawałki czekolady
  • 500 g mleka w proszku (najlepsze w niebieskim opakowaniu – SM. Siedlce, pełne 26% tłuszczu)
  • ok. 125 g herbatników prostokątnych (jasne)
  • ok 20 g orzechów włoskich wyłuskanych
  • opcjonalnie rodzynki, inne bakalie
Dodatkowe:
  • garnek
  • podłużna metalowa blaszka
  • miska
  • papier do pieczenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Nadmiar tłuszczu na masie czekoladowej można lekko odcisnąć ręcznikiem papierowym. Zrób to od razu po wyłożeniu i wyrównaniu masy do blaszki.
  • Blok najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dobrze się kroi.

Przygotowanie:
  1. Do garnka włożyć: 250 g masła lub margaryny pokrojonej w kawałkach, wsypać 120 g cukru kryształu, wlać 165 g wody, wsypać ok 3 łyżki ciemnego kakao lub kawałki czekolady. Gotować, często mieszać masę. Podgrzewać do zagotowania i rozpuszczenia cukru.
  2. Odstawić garnek z masą czekoladową do ostygnięcia na ok 5 minut.
  3. Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Do dużej miski pokruszyć na ćwiartki ok. 125 g herbatników, dodać pokruszone 20 g orzechów włoskich, inne bakalie wg uznania.
  5. Do masy czekoladowej wsypać partiami 500 g mleka w proszku, cały czas mieszać łyżką aż cała masa będzie w kolorze czekoladowym.
  6. Następnie, do masy czekoladowej z mlekiem w proszku wsypać pokruszone herbatniki, orzechy, inne bakalie – wymieszać łyżką lub ręką aż do połączenia wszystkich składników.
  7. Wymieszaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać masę, docisnąć i odstawić do ostygnięcia. Masę można przykryć folią aluminiową przed włożeniem do lodówki. Blok schłodzić kilka godzin (najlepiej na noc).
  8. Po schłodzeniu, blok wyjąć z blaszki na deskę, pokroić w plastry i gotowe do degustacji 🙂
Udostępnij:
4 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek