Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bita śmietana

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4-6
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 400 g śmietany kremówki 36% mocno schłodzonej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (przesianego)
  • kilka kropli soku z cytryny
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ubijanie mniejszej ilości – 200 ml śmietanki: 1 minuta, obroty 4.

Ilość cukru można zwiększyć, w zależności od pożądanego smaku.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż i motylek. Wlać 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%, wsypać 2 czubate łyżki cukru pudru.

Krok 2 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić śmietankę – czas 2 minuty 10 sekund, prędkość 4 .

Krok 3 – Pod koniec ubijania przez otwór w pokrywie dodać kilak kropli soku z cytryny.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć śmietanę do innego naczynia

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
alicja.dulib@gmail.com

Ubijałam śmietanę według tego przepisu, jednak wyłączyłam program troszeczkę szybciej. Zaglądając do środka widziałam, że śmietana jest ubita szybciej a bałam się, że dalsze ubijanie zrobi z niej masło.

Dziękujemy za komentarz.
Ma Pani rację, można czasami wcześniej zakończyć ubijanie śmietany.
Dzieje się tak, gdy śmietana jest odpowiednio schłodzona.
Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy