Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bita śmietana

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4-6
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 400 g śmietany kremówki 36% mocno schłodzonej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (przesianego)
  • kilka kropli soku z cytryny
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ubijanie mniejszej ilości – 200 ml śmietanki: 1 minuta, obroty 4.

Ilość cukru można zwiększyć, w zależności od pożądanego smaku.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż i motylek. Wlać 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%, wsypać 2 czubate łyżki cukru pudru.

Krok 2 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić śmietankę – czas 2 minuty 10 sekund, prędkość 4 .

Krok 3 – Pod koniec ubijania przez otwór w pokrywie dodać kilak kropli soku z cytryny.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć śmietanę do innego naczynia

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
alicja.dulib@gmail.com

Ubijałam śmietanę według tego przepisu, jednak wyłączyłam program troszeczkę szybciej. Zaglądając do środka widziałam, że śmietana jest ubita szybciej a bałam się, że dalsze ubijanie zrobi z niej masło.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz.
Ma Pani rację, można czasami wcześniej zakończyć ubijanie śmietany.
Dzieje się tak, gdy śmietana jest odpowiednio schłodzona.
Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy