Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż i motylek. Wlać 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%, wsypać 2 czubate łyżki cukru pudru.
Krok 2 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić śmietankę – czas 2 minuty 10 sekund, prędkość 4 .
Krok 3 – Pod koniec ubijania przez otwór w pokrywie dodać kilak kropli soku z cytryny.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć śmietanę do innego naczynia
Ubijałam śmietanę według tego przepisu, jednak wyłączyłam program troszeczkę szybciej. Zaglądając do środka widziałam, że śmietana jest ubita szybciej a bałam się, że dalsze ubijanie zrobi z niej masło.
Dziękujemy za komentarz.
Ma Pani rację, można czasami wcześniej zakończyć ubijanie śmietany.
Dzieje się tak, gdy śmietana jest odpowiednio schłodzona.
Pozdrawiamy serdecznie 🙂