Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Biała kiełbasa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
do 40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 480 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 180 g boczku wędzonego parzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1  łyżeczka soli drobnej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka jasnej gorczycy w ziarnach
  • 4 łyżki majeranku suszonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast majeranku lub dodatkowo można zastosować inne zioła suszone.

Przygotowanie:

Krok 1 – Łopatkę wieprzową i boczek pokroić w kawałki ok. 2 cm, czosnek obrać z łuski.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Posiekać czosnek – czas 8 sekund, obroty 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć czosnek ze ścian naczynia. Dodać połowę ilości mięsa pokrojonego na kawałki – 240 g – zamknąć pokrywę.

Krok 5 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki  przełożyć mięso z czosnkiem do innego naczynia.

Krok 7 – Do naczynia miksującego włożyć drugą część mięsa – 240 g. Zamknąć pokrywę.

Krok 8 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.

Krok 9 – Otworzyć  pokrywę,  za pomocą łopatki wyjąć mięso i przełożyć do wcześniej posiekanej porcji.

Krok 10 – Do naczynia miksującego włożyć  pokrojony boczek. Zamknąć pokrywę.

Krok 11 – Posiekać boczek – czas 10 sekund, obroty 6.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do boczku dodać posiekane mięso i przyprawy. Zamknąć pokrywę.

Krok 13 – Mieszać masę – czas 40 sekund, prędkość 3.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę,  przy pomocy łopatki wyjąć masę do miski.

Krok 15 – Z mięsa uformować trzy walce o długości około 15-20 cm każdy, grubości kiełbasy. Obtoczyć kiełbasy w majeranku. Na blacie kuchennym lub desce rozłożyć folię spożywczą  i dokładnie zawinąć każdą z kiełbas w folię spożywczą, ściskając mięso. Końcówki folii podwinąć pod spód i zawinąć w folię drugi raz. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze, przykryć pokrywą.

Krok 16 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, założyć pojemnik do gotowania na parze.

Krok 17 – Gotować kiełbasę na parze – temperatura 105˚C, czas 40 min.

Krok 18 – Po ugotowaniu zdjąć pojemnik, uważając na gorącą parę. Wyjąć kiełbasę, przestudzić ją i zdjąć folię spożywczą.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek