Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Biała kiełbasa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
do 40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 480 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 180 g boczku wędzonego parzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1  łyżeczka soli drobnej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka jasnej gorczycy w ziarnach
  • 4 łyżki majeranku suszonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast majeranku lub dodatkowo można zastosować inne zioła suszone.

Przygotowanie:

Krok 1 – Łopatkę wieprzową i boczek pokroić w kawałki ok. 2 cm, czosnek obrać z łuski.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Posiekać czosnek – czas 8 sekund, obroty 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć czosnek ze ścian naczynia. Dodać połowę ilości mięsa pokrojonego na kawałki – 240 g – zamknąć pokrywę.

Krok 5 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki  przełożyć mięso z czosnkiem do innego naczynia.

Krok 7 – Do naczynia miksującego włożyć drugą część mięsa – 240 g. Zamknąć pokrywę.

Krok 8 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.

Krok 9 – Otworzyć  pokrywę,  za pomocą łopatki wyjąć mięso i przełożyć do wcześniej posiekanej porcji.

Krok 10 – Do naczynia miksującego włożyć  pokrojony boczek. Zamknąć pokrywę.

Krok 11 – Posiekać boczek – czas 10 sekund, obroty 6.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do boczku dodać posiekane mięso i przyprawy. Zamknąć pokrywę.

Krok 13 – Mieszać masę – czas 40 sekund, prędkość 3.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę,  przy pomocy łopatki wyjąć masę do miski.

Krok 15 – Z mięsa uformować trzy walce o długości około 15-20 cm każdy, grubości kiełbasy. Obtoczyć kiełbasy w majeranku. Na blacie kuchennym lub desce rozłożyć folię spożywczą  i dokładnie zawinąć każdą z kiełbas w folię spożywczą, ściskając mięso. Końcówki folii podwinąć pod spód i zawinąć w folię drugi raz. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze, przykryć pokrywą.

Krok 16 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, założyć pojemnik do gotowania na parze.

Krok 17 – Gotować kiełbasę na parze – temperatura 105˚C, czas 40 min.

Krok 18 – Po ugotowaniu zdjąć pojemnik, uważając na gorącą parę. Wyjąć kiełbasę, przestudzić ją i zdjąć folię spożywczą.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy