Krok 1 – Łopatkę wieprzową i boczek pokroić w kawałki ok. 2 cm, czosnek obrać z łuski.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka.
Krok 3 – Posiekać czosnek – czas 8 sekund, obroty 8.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć czosnek ze ścian naczynia. Dodać połowę ilości mięsa pokrojonego na kawałki – 240 g – zamknąć pokrywę.
Krok 5 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć mięso z czosnkiem do innego naczynia.
Krok 7 – Do naczynia miksującego włożyć drugą część mięsa – 240 g. Zamknąć pokrywę.
Krok 8 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć mięso i przełożyć do wcześniej posiekanej porcji.
Krok 10 – Do naczynia miksującego włożyć pokrojony boczek. Zamknąć pokrywę.
Krok 11 – Posiekać boczek – czas 10 sekund, obroty 6.
Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do boczku dodać posiekane mięso i przyprawy. Zamknąć pokrywę.
Krok 13 – Mieszać masę – czas 40 sekund, prędkość 3.
Krok 14 – Otworzyć pokrywę, przy pomocy łopatki wyjąć masę do miski.
Krok 15 – Z mięsa uformować trzy walce o długości około 15-20 cm każdy, grubości kiełbasy. Obtoczyć kiełbasy w majeranku. Na blacie kuchennym lub desce rozłożyć folię spożywczą i dokładnie zawinąć każdą z kiełbas w folię spożywczą, ściskając mięso. Końcówki folii podwinąć pod spód i zawinąć w folię drugi raz. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze, przykryć pokrywą.
Krok 16 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, założyć pojemnik do gotowania na parze.
Krok 17 – Gotować kiełbasę na parze – temperatura 105˚C, czas 40 min.
Krok 18 – Po ugotowaniu zdjąć pojemnik, uważając na gorącą parę. Wyjąć kiełbasę, przestudzić ją i zdjąć folię spożywczą.