Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Biała kiełbasa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
do 40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 480 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 180 g boczku wędzonego parzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1  łyżeczka soli drobnej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka jasnej gorczycy w ziarnach
  • 4 łyżki majeranku suszonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast majeranku lub dodatkowo można zastosować inne zioła suszone.

Przygotowanie:

Krok 1 – Łopatkę wieprzową i boczek pokroić w kawałki ok. 2 cm, czosnek obrać z łuski.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Posiekać czosnek – czas 8 sekund, obroty 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć czosnek ze ścian naczynia. Dodać połowę ilości mięsa pokrojonego na kawałki – 240 g – zamknąć pokrywę.

Krok 5 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki  przełożyć mięso z czosnkiem do innego naczynia.

Krok 7 – Do naczynia miksującego włożyć drugą część mięsa – 240 g. Zamknąć pokrywę.

Krok 8 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.

Krok 9 – Otworzyć  pokrywę,  za pomocą łopatki wyjąć mięso i przełożyć do wcześniej posiekanej porcji.

Krok 10 – Do naczynia miksującego włożyć  pokrojony boczek. Zamknąć pokrywę.

Krok 11 – Posiekać boczek – czas 10 sekund, obroty 6.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do boczku dodać posiekane mięso i przyprawy. Zamknąć pokrywę.

Krok 13 – Mieszać masę – czas 40 sekund, prędkość 3.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę,  przy pomocy łopatki wyjąć masę do miski.

Krok 15 – Z mięsa uformować trzy walce o długości około 15-20 cm każdy, grubości kiełbasy. Obtoczyć kiełbasy w majeranku. Na blacie kuchennym lub desce rozłożyć folię spożywczą  i dokładnie zawinąć każdą z kiełbas w folię spożywczą, ściskając mięso. Końcówki folii podwinąć pod spód i zawinąć w folię drugi raz. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze, przykryć pokrywą.

Krok 16 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, założyć pojemnik do gotowania na parze.

Krok 17 – Gotować kiełbasę na parze – temperatura 105˚C, czas 40 min.

Krok 18 – Po ugotowaniu zdjąć pojemnik, uważając na gorącą parę. Wyjąć kiełbasę, przestudzić ją i zdjąć folię spożywczą.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek