Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bezy mini

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
4 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 7 białek
  • 350 g cukru pudru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowe:
  • piekarnik
  • blacha
  • papier do pieczenia
  • worek cukierniczy
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Robot kuchenny MRK-17
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Aby bezy wyszły, dzbanek miksujący i motylek muszą być czyste i suche, a w białku nie mogą znajdować się fragmenty żółtka. 

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – 4 min./prędkość 4.
  3. Ponownie ubijać – 4 min./prędkość 4. Podczas pracy przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo 350 g cukru pudru, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę octu jabłkowego. 
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, zdjąć motylek. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać małe bezy na przygotowaną blaszkę. 
  5. Piec 5 min w temperaturze 150°C, następnie zmniejszyć temp. do 100°C i piec 2 godz. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę na 1,5 godz., do całkowitego ostygnięcia. 
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado