Aby bezy wyszły, dzbanek miksujący i motylek muszą być czyste i suche, a w białku nie mogą znajdować się fragmenty żółtka.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – 4 min./prędkość 4.
Ponownie ubijać – 4 min./prędkość 4. Podczas pracy przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo 350 g cukru pudru, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę octu jabłkowego.
Otworzyć pokrywę dzbanka, zdjąć motylek. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać małe bezy na przygotowaną blaszkę.
Piec 5 min w temperaturze 150°C, następnie zmniejszyć temp. do 100°C i piec 2 godz. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę na 1,5 godz., do całkowitego ostygnięcia.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.