Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Beza Pavlova banoffee

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut + czas pieczenia
Liczba porcji:
6-8
Czas pieczenia:
2 godziny
Składniki:
Beza:
  • 6 białek jaj
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowe:
  • około 150 g masy krówkowej
  •  2 banany
  •  kilka kropel soku z cytryny
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do misy robota wlać białka jaj. Ubić na sztywną pianę, prędkość 5, czas 4 minuty. Następnie stopniowo łyżka po łyżce wsypać cukier. Pianę z cukrem ubijać tak długo, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru: prędkość 5 i wszystko ubijać przez 11 minut. 
  2. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg (np. przy pomocy talerza o średnicy 24 cm). Wyłożyć na papier w odrysowanym okręgu pianę z białek, wyrównać powierzchnię. 
  3. Piekarnik nagrzać do 90’C. Wstawić bezę i suszyć około 2 godzin, po czym wyłączyć piekarnik i studzić bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  4. Do misy robota wlać śmietanę kremówkę, ubijać: prędkość 5, czas 3 minuty. Gdy krem będzie już prawie ubity wsypać cukier puder i wszystko jeszcze chwilę ubijać: prędkość 5, czas 1 minuta. Bezę przełożyć na okrągły talerz.
  5. Masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać ją przy pomocy łyżki, aby stała się płynna (można ją też lekko podgrzać, jednak trzeba pamiętać, że musi się ona wystudzić przed polaniem jej na bezę). 
  6. Na bezę wyłożyć ubitą śmietanę. Sos krówkowy polać na powierzchnię śmietany tak, żeby delikatnie spływała po bokach.  Banany obrać, pokroić w plasterki, następnie skropić je sokiem z cytryny (dzięki temu zabiegowi banany nie czernieją). Wierzch, na polewie udekorować bananami. Bezę najlepiej smarować kremem na krótko przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiąca i nie zmięknie.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką