Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Barszcz czerwony wigilijny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
45
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • tarcza
Składniki:
  • 700 g buraków
  • 100 g marchwi
  • 50 g pietruszki
  • 80 g selera
  • 50 g pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 grzyby suszone
  • 1 płaska łyżka soli (ok 15g)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4 szt ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • Sok z 1 cytryny
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Grzyby należy moczyć przez 3o min.

Przygotowanie:
  1. Przygotować warzywa: obrać 100 g marchwi, 50 g pietruszki i 80 g selera, pokroić na mniejsze kawałki.  Buraki  obrać ze skórki, pokroić na mniejsze  kawałki. Czosnek obrać. Grzyby  suszone (1-2szt) włożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą, pozostawić do namoczenia na ok 30 min. Po tym czasie odlać wodę.
  2. W naczyniu miksującym założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić  buraki popychając  je popychaczem. – czas 20 sekund, prędkość 6.
  3. Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Do dzbanka z burakami włożyć obrane warzywa, namoczone grzyby suszone, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 obrane ząbki czosnku. Wlać 1,8 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli.  Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować barszcz  – temperatura 100˚C, czas 35 min, prędkość 1.
  4. Otworzyć  pokrywę, do barszczu  dodać  1 czubatą łyżkę majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz 1 czubatą łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 min, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę, do barszczu dodać  sok wyciśnięty z 1 cytryny. Barszcz zamieszać łopatką, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.  Nie gotować .
  6. Barszcz przelać przez sitko/koszyczek do innego naczynia,  podawać z pasztecikami, uszkami lub krokietami.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy