Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bagietka śródziemnomorska

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min + 13 godzin wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
15- 20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 340 ml wody
  • 100 g pomidorów suszonych osączonych z zalewy
  • 15 g świeżych drożdży
  • 10 g drobnej soli (2 płaskie łyżeczki)
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 100 g pomidorów suszonych osączonych z zalewy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 12 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć pomidory do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 3 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 340 g wody, dodać 15 g pokruszonych, świeżych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać 500 g mąki, 2 płaskie łyżeczki drobnej soli oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii i 2 łyżeczki suszonego oregano. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość  4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do ciasta dodać posiekane wcześniej suszone pomidory. Zamknąć pokrywę, wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 6 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć folią spożywczą lub przykryć pokrywką tak, aby ciasto nie obsychało. Wstawić do lodówki na około  12 godzin (najlepiej na noc).

Krok 7 – Miskę z ciastem wyjąć z lodówki i pozostawić na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie wyłożyć płaską blachę papierem do pieczenia.

Krok 8 – Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat dobrze posypane mąką, nie ugniatać . Za pomocą noża podzielić ciasto na 2 części, uformować każdą część ciasta w podłużny kształt i dwukrotnie przekręcić. Położyć na przygotowanej blasze do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220°C.

Krok 9 – Bagietki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 220˚C, piec z termoobiegiem ok 15-20min aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy