Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bagietka śródziemnomorska

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min + 13 godzin wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
15- 20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 340 ml wody
  • 100 g pomidorów suszonych osączonych z zalewy
  • 15 g świeżych drożdży
  • 10 g drobnej soli (2 płaskie łyżeczki)
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 100 g pomidorów suszonych osączonych z zalewy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 12 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć pomidory do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 3 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 340 g wody, dodać 15 g pokruszonych, świeżych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać 500 g mąki, 2 płaskie łyżeczki drobnej soli oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii i 2 łyżeczki suszonego oregano. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość  4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do ciasta dodać posiekane wcześniej suszone pomidory. Zamknąć pokrywę, wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 6 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć folią spożywczą lub przykryć pokrywką tak, aby ciasto nie obsychało. Wstawić do lodówki na około  12 godzin (najlepiej na noc).

Krok 7 – Miskę z ciastem wyjąć z lodówki i pozostawić na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie wyłożyć płaską blachę papierem do pieczenia.

Krok 8 – Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat dobrze posypane mąką, nie ugniatać . Za pomocą noża podzielić ciasto na 2 części, uformować każdą część ciasta w podłużny kształt i dwukrotnie przekręcić. Położyć na przygotowanej blasze do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220°C.

Krok 9 – Bagietki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 220˚C, piec z termoobiegiem ok 15-20min aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy