Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babka Zebra

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
10 minut
Czas pieczenia:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 450 g mąki pszennej+ dodatkowe 2 łyżki mąki
  • 220 g wody
  • 200 g oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 20 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo cukier puder do posypania na wierzch
Dodatkowe:
  • okrągła forma o średnicy 24 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Białka jaj oddzielić od żółtek. Do naczynia wlać białka, wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na sztywną pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę, pianę wyjąć z naczynia do miski.
  3. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 5 żółtek, wsypać 300 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć masę jajeczną. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę. Wlać 220 g wody i 200 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką.
    Wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 3.
  5. Zdjąć pokrywę. Wsypać 450 g mąki pszennej, 30 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i 20 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 3.
  6. Zdjąć pokrywę. Ubitą wcześniej pianę z białek dodać do ciasta. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość delikatnie wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 3.
  7. Zdjąć pokrywę. W razie potrzeby ciasto jeszcze delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Połowę ciasta z naczynia przelać do miski. Do połowy ciasta, które pozostało w naczyniu miksującym wsypać dodatkowe 2 łyżki mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 30 sekund, prędkość 3.
  8. Do drugiej połowy ciasta z miski wsypać 2 łyżki kakao, wymieszać ciasto łyżką drewnianą.
  9. Okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewać łyżkami na blachę zaczynając od środka. Raz masa jasna raz ciemna.
  10. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec babkę około 60 minut.
  11. Babkę po upieczeniu i wystudzeniu posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Udostępnij:
4.8 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

W którym momencie dodać ubite wcześniej białka jajek ?????brak w przepisie informacji

Takasobie

a nie za dużo tego proszku do pieczenia?

Katafiasz1

Wychodzi super 👍

Ania

Bardzo smaczna babka. Piekłam przez godzinę czasu na termoobiegu. Przez pierwsze 30minut na 180°C,a przez drugie 30minut na 160°C. Ponieważ nie określone było w przepisie czy piec z termoobiegiem czy bez. Skończyłam przepis na kroku 6, ponieważ nie miałam kakao i mimo to babka wyszła przepyszna. Polecam przepis.
Fajnie by było, żeby dodać przepis do mpm-18, ponieważ go nie ma, a korzystałam z waszej strony.

Last edited 1 rok temu by AniaHania
Beata

Było by super dodać ten przepis do mpm18 wszystkie te babki są przepyszne.

magdalena278

jedno z moich ulubionych ciast

Mardu

Super wyszła urosła pulchna smaczna polecam

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek