Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Przygotować rozczyn: do naczynia wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać podgrzewając – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 2. Pozostawić rozczyn na 15 minut do wyrastania.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do rozczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, jajko i żółtka, miękkie masło, sól, esencję waniliową lub cukier waniliowy. Zamknąć pokrywę dzbanka.
Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.
Krok 4 – Wyrabiać ponownie, program wyrabianie ciasta: czas 4 minuty, prędkość 2
Krok 5 – Po tym czasie przez otwór w pokrywie wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, wyrabiać ponownie – czas 1 minuta, prędkość 2 obroty wsteczne,
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na ok. 30 min.
Krok 7 – Ciasto wymieszać łopatką, przełożyć do dużej, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy do pieczenia babki (lub do 2 mniejszych). Pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na przynajmniej 1 godzinę.
Krok 8 – Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 40 min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć babkę z formy kilka minut po wyjęciu z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.
Krok 9 – Przygotować lukier do babki: Do naczynia miksującego założyć nóż i motylek. Cukier puder przesiać przez sitko i wsypać do naczynia. Dodać aromat cytrynowy, zamknąć pokrywę dzbanka, podczas mieszania wlać gorącą wodę przez otwór pokrywy – czas 1 min 30 sekund, prędkość 2.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć lukier do kubeczka lub dzbanuszka. Polać przestudzoną babkę.
W składnikach podano pół łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy (1 łyżka) w dalszej części przygotowania już tego nie ma. Pewnie większą część osób zapomni o tym jak ja i nie doda ;(
Dziękujemy za podpowiedź. Przepis skorygowany. Pozdrawiamy 🙂