Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babka drożdżowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Babka drożdżowa

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 80 miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 120 g rodzynek
  • 15-20 g pokrojonej skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • pół łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy (1 łyżka)
  • szczypta soli
  • masło i mąka do obsypania formy do babki

Lukier do babki

  • 150 g cukru pudru
  • 30 ml gorącej wody
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Babkę najlepiej studzić na kratce, żeby nie zaparowała od spodu.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Przygotować rozczyn: do naczynia wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Zamknąć pokrywę dzbanka,  zamknąć zaślepkę, wymieszać podgrzewając  – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 2. Pozostawić rozczyn na 15 minut do wyrastania.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do rozczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, jajko i żółtka, miękkie masło, sól, esencję waniliową lub cukier waniliowy. Zamknąć pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 4 – Wyrabiać ponownie, program wyrabianie ciasta: czas 4 minuty, prędkość 2

Krok 5 – Po tym czasie przez otwór w pokrywie wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, wyrabiać ponownie – czas  1 minuta, prędkość 2 obroty wsteczne,

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na ok. 30 min.

Krok 7 – Ciasto wymieszać łopatką, przełożyć do dużej, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy do pieczenia babki (lub do 2 mniejszych). Pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na przynajmniej 1 godzinę.

Krok 8 – Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 40 min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć babkę z  formy kilka minut po wyjęciu z piekarnika, pozostawić  do ostygnięcia.

Krok 9 – Przygotować lukier do babki: Do naczynia miksującego założyć nóż i motylek. Cukier puder przesiać przez sitko i wsypać do naczynia. Dodać aromat cytrynowy, zamknąć pokrywę dzbanka, podczas mieszania wlać gorącą wodę przez otwór pokrywy – czas 1 min 30 sekund, prędkość 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć lukier do kubeczka lub dzbanuszka. Polać przestudzoną babkę.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra

W składnikach podano pół łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy (1 łyżka) w dalszej części przygotowania już tego nie ma. Pewnie większą część osób zapomni o tym jak ja i nie doda ;(

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź. Przepis skorygowany. Pozdrawiamy 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek