Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa pieczarkowa z cukinią i kaszą kuskus

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g pieczarek
  • 200 g młodej cukinii (lub po oczyszczeniu z nasion)
  • 120 g cebuli
  • 80 g kaszy kuskus
  • 20 g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g śmietanki 12%
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować warzywa: 200 g pieczarek i 200 g cukinii umyć, cukinię przekroić wzdłuż na pół, 2 ząbki czosnku obrać, 120 g cebuli obrać i przekroić na mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 200 g cukinii popychając ją popychaczem – czas 7 sekund, prędkość 5.
  3. Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć cukinię do innego naczynia. W dzbanku założyć nóż.
  4. Do dzbanka włożyć 2 ząbki czosnku i 120 g pokrojonej na kawałki cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7.
  5. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 5 min, prędkość 1.
  6. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. W dzbanku założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić 200 g pieczarek popychając popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 5.
  7. Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień, włożyć mieszadło, łopatką zebrać pieczarki na dno dzbanka. Wlać 1 litr bulionu warzywnego, dodać 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz – ilość zależna od smaku bulionu.
  8. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 25 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, do zupy dodać pokrojoną wcześniej cukinię i 80 g kaszy kuskus. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  10. Przez otwór w pokrywie wlać 50 g śmietanki 12 %, zamknąć zaślepkę, wymieszać zupę – czas 12 sekund, prędkość 2.
  11. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę. Zupę podawać na talerzach, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Udostępnij:
4.6 9 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek