Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi z karpiem

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
30 min + studzenie ok. 1 godzina
Liczba porcji:
ok. 50 sztuk
Czas gotowania:
50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Ciasto pierogowe

  • 600 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

 

Farsz

  • 2 filety z karpia (ok. 1 – 1,2 kg)
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 150 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 30g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1,5 litra wody

Dodatkowo: 2 łyżki soli do gotowania pierogów.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pierogi można przygotować wcześniej, wówczas po ugotowaniu wkładać je do zimnej wody z niewielką ilością oleju. Po chwili wyjąć z wody, osuszyć, przechowywać przykryte w lodówce. Przed podaniem zagrzać pierogi we wrzącej, osolonej wodzie lub obsmażyć je na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie:

Krok 1 – Filety z karpia (1 – 1,2 kg) dokładnie umyć, skropić sokiem z 1 cytryny, pokroić na kawałki ok. 4cm szerokości. Pozostawić w lodówce na 30 minut. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, przykryć pokrywą.

Krok 2 – Do koszyczka wsypać 150 g czerwonej soczewicy, przepłukać ją zimną wodą. 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 4 ząbki czosnku obrać.

Krok 3 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, przykryć naczyniem z rybą. Gotować na parze – czas 15 minut.

Krok 4 – Zdjąć naczynie z rybą, do wody włożyć koszyczek z soczewicą. Na dzbanku ponownie założyć naczynie z karpiem, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Zdjąć naczynie z karpiem, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z soczewicą. Soczewicę i karpia ostudzić. Wodę wylać, dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 6 – Z ostudzonych kawałków karpia zdjąć skórę i bardzo starannie wyjąc wszystkie ości – palcami rozdzielając mięso karpa na kawałki.

Krok 7 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok. 150 g obranej i przekrojonej na kawałki cebuli i 4 obrane ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli wlać 30 g oleju (2 łyżki), zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli dodać ugotowaną soczewicę, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu i 1 czubatą łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – 20 sekund, prędkość 4.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do soczewicy dodać mięso karpia bez ości. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, wymieszać farsz – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować farsz, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Krok 12 – Przygotować ciasto na pierogi: do dzbanka włożyć nóż, wlać 300 g bardzo ciepłej (nie wrzącej) wody, dodać 600 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 13 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę, pozostawić na 10-15 min.

Krok 15 – Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok. 2 mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać farsz z karpia, mocno zlepiać brzegi pierogów.

Krok 16 – Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 min od wypłynięcia. Wyjmować bezpośrednio na talerze. Podawać np. z podsmażoną cebulką lub z kwaśną śmietaną.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek