Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Łosoś caprese na parze z ryżem i warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 500 g – 600 g fileta z łososia norweskiego
  • Ok 50 g tartego sera mozarella
  • 4 większe pomidorki coctailowe lub 8 małych
  • 0,5 cytryny
  • 8 szt liści świeżej bazylii,
  • Sól, pieprz do przyprawienia łososia
  • 200 g różyczek brokułów
  • 120 g marchwi
  • 180 g czerwonej papryki (1szt)
  • 160 g młodej cukinii
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli do przyprawienia warzyw
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 200 g ryżu paraboiled
  • 1,5 łyżki soli do gotowania ryżu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500-600 g fileta z łososia pokroić na 4 porcje, umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem.

Krok 2 – 4 większe pomidorki koktajlowe pokroić na plasterki.

Krok 3 – 200 g różyczek brokułów podzielić na mniejsze części. 120 g marchwi obrać, pokroić w plasterki grubości ok. 0,5cm. Paprykę umyć, przekroić, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w kawałki ok 2x2cm. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, pokroić w półplasterki grubości ok 1cm. Wszystkie warzywa włożyć do miski, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego i 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Warzywa wymieszać z oliwą przyprawami, włożyć je do głębokiego naczynia do gotowania ma parze.

Krok 4 – Ryż wsypać do koszyczka.

Krok 5 – Na górnej części naczynia do gotowania na parze ułożyć pasek papieru do pieczenia, ułożyć na nim kawałki łososia i skropić je sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Tackę przykryć i umieścić na pojemniku do gotowania na parze.

Krok 6 – Do naczynia miksującego wlać 2 litry wody, wsypać 1,5 łyżki soli. Do dzbanka włożyć koszyk z ryżem . Dzbanek zamknąć pojemnikiem z warzywami i rybą. Gotować danie – program para, czas 12 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywkę, Na każdym kawałku łososia ułożyć po 2 listki bazylii, plasterki pomidorków, posypać serem mozarella. Zakryć tackę, gotować – program para, czas 8 minut.

Krok 8 – Z dzbanka zdjąć pojemnik z warzywami i łososiem, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem. Wyporcjować danie.

Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek