Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jajka faszerowane w skorupkach na gorąco

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
12 szt / połówek
Czas smażenia:
5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, nie obranych
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 50 g gęstego majonezu ( 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu do smaku (ok ¼ łyżeczki)
  • Ok 20-30 g bułki tartej
  • Masło klarowane lub olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 6 jajek na twardo przekroić na połówki razem ze skorupką. Najlepiej zrobić to za pomocą noża z ząbkami, trzymając jajko w dłoni i delikatnie nacinając skorupkę wokół, następnie docinając do końca. Z przeciętych połówek małą łyżeczką wyjąc jajka tak, aby nie uszkodzić skorupek. Skorupki zachować do napełnienia.

Krok 2 – 1 pęczek drobnego szczypiorku i 0,5 pęczka natki pietruszki drobno pokroić. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć połówki wyjętych ze skorupek jajek. Dodać 1 pęczek pokrojonego drobno szczypiorku i 0,5 pęczka pokrojonej natki pietruszki, 50 g gęstego majonezu (2 pełne łyżki), 1 łyżeczkę musztardy, 0,5 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu (ok. ¼ łyżeczki). Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować ponownie – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łyżeczki nakładać porcje masy jajecznej do przygotowanych skorupek tak, aby trochę wystawało ponad skorupkę. Napełnić wszystkie skorupki.

Krok 5 – Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego lub oleju (ok. 30-50 g). 20-30 g bułki tartej wysypać na płaski talerzyk. Połówki jajek układać płaską stroną na bułce tartej, lekko docisnąć. Jajka kłaść na rozgrzany olej płaską stroną z bułką tartą i smażyć na złoty kolor przez ok 4-5 minut.

Krok 6 – Jajka zdjąć patelni i ułożyć na półmisek. Podawać gorące.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek