Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 300 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, dodać 15 g drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do drożdży dodać 600 g mąki orkiszowej lub pszennej chlebowej oraz 2 łyżeczki drobnej soli, 1 łyżeczkę cukru, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 25 sekund, prędkość 4.
Krok 3 – Ponownie wyrabiać ciasto- program wyrabianie – czas 2 minuty, prędkość 2.
Krok 4 – Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrastania na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 5 – Po tym czacie wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 3. Otworzyć pokrywę dzbanka, wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat.
Krok 6 – Z ciasta uformować kulę, nożem podzielić ciasto na 4 równe części, z każdej porcji oderwać/odkroić kawałek wielkości małego orzecha włoskiego (na uchwyt pokrywki). Z każdej porcji uformować okrągły chlebek, powijając ciasto pod spod i formując kule. Chlebki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok 30 min. Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować chlebki zimną wodą. W każdym chlebku na wierzchu zrobić palcem dołek i włożyć w niego kulki ciasta przeznaczone na uchwyty. Posmarować je wodą.
Krok 7 – Nagrzać piekarnik do temp 240˚C z termo obiegiem. Blachę z chlebkami włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, piec kolejne 20 – 25 minut.
Krok 8 – Po upieczeniu ostudzić chlebki. Ostrym nożem odciąć „pokrywki”, palcami wydrążyć miąższ chleba robiąc miejsce na żurek. Wlać zupę, przykryć pokrywkami. Natychmiast podawać.