Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bagietka śródziemnomorska

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min + 13 godzin wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
15- 20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 340 ml wody
  • 100 g pomidorów suszonych osączonych z zalewy
  • 15 g świeżych drożdży
  • 10 g drobnej soli (2 płaskie łyżeczki)
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 100 g pomidorów suszonych osączonych z zalewy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 12 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć pomidory do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 3 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 340 g wody, dodać 15 g pokruszonych, świeżych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać 500 g mąki, 2 płaskie łyżeczki drobnej soli oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii i 2 łyżeczki suszonego oregano. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość  4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do ciasta dodać posiekane wcześniej suszone pomidory. Zamknąć pokrywę, wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 6 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć folią spożywczą lub przykryć pokrywką tak, aby ciasto nie obsychało. Wstawić do lodówki na około  12 godzin (najlepiej na noc).

Krok 7 – Miskę z ciastem wyjąć z lodówki i pozostawić na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie wyłożyć płaską blachę papierem do pieczenia.

Krok 8 – Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat dobrze posypane mąką, nie ugniatać . Za pomocą noża podzielić ciasto na 2 części, uformować każdą część ciasta w podłużny kształt i dwukrotnie przekręcić. Położyć na przygotowanej blasze do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220°C.

Krok 9 – Bagietki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 220˚C, piec z termoobiegiem ok 15-20min aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek