Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kwaśnica po góralsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
2 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 200 g żeberek z kostką
  • 100 g wędzonego boczku ze skórą
  • 1,2 litra wody
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę 2×2 cm
  • 8-10 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 8 kulek pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • szczypta nasion kminku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Jeśli kapusta kiszona jest poszatkowana w długie pasma, należy ją pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Na dnie koszyczka ułożyć 10 g suszonych grzybów, 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, 8 kulek pieprzu ziarnistego, szczyptę kminku, 200 g opłukanych żeberek z kością pokrojonych na kawałki. Ze 100 g wędzonego boczku zdjąć skórę, włożyć ją do koszyczka, boczek pokroić w kostkę ok 1x1cm i również włożyć do koszyczka.

Krok 2 – Do dzbanka nr 1 wlać 1,2 litry wody, wsypać 1 czubatą łyżeczkę soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z przyprawami i mięsem. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 95oC, czas 45 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę na wierzch koszyczka włożyć 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95oC, czas 10 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami i mięsem. Po przestygnięciu oddzielić mięso od kości, mięso pokroić w paski.

Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć mieszadło i 300 g kapusty kiszonej z sokiem, wlać 150 g wody. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 95oC, czas 40 minut, obroty 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę. Do kapusty wlać wywar z dzbanka nr 1, dodać ugotowane ziemniaki, mięso z żeberek pokrojone w paski, ugotowany boczek i grzyby, szczyptę pieprzu i 1 czubatą łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Po tym czasie otworzyć pokrywę naczynia miksującego, nalewać porcje kwaśnicy na talerz .

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek