Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć motylek. Wlać 150 g mocno schłodzonej śmietanki 36%, wsypać 2 łyżki cukru pudru.
Krok 2 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić śmietankę – czas 1minuta prędkość 4. Uwaga! Czas ubijania śmietanki może być różny w zależności od producenta/rodzaju śmietanki i od jej temperatury. Należy obserwować stopień ubicia śmietany podczas procesu.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Dzbanek ze śmietanką odstawić. 2-3 łyżki ubitej śmietanki odłożyć do dekoracji.
Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 200 ml mocnego naparu z kawy, włożyć 120 g kostek lodu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 10.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, Kawę wlać do ubitej śmietanki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.
Krok 6 – Do wysokich szklanek włożyć po 2 kulki lodów waniliowych, zalać przygotowaną kawą, udekorować ubitą śmietanką. Podawać od razu po przygotowaniu, ze słomką do wypicia kawy i łyżeczką do lodów.