Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chaczapuri imeretyńskie

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 g gęstego jogurtu (typu greckiego)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • olej do smażenia
  • mąka do podsypania

Farsz

  • 200 g twardego sera mozarella w kawałku
  • 200 g sera feta (najlepiej greckiego, twardego)
  • 1 jajko

 

Dodatkowo

  • 50 g miękkiego masła do smarowania gotowych chaczapuri.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast twardej mozarelli i fety można użyć niedojrzewającego sera podpuszczkowego, np. typu korycińskiego, sera owczego, bryndzy itp.

Farsz można dodatkowo doprawić czosnkiem, ziołami, papryką.

Chaczapuri można przygotować większe – z podanej ilości przygotować tylko 2 duże placki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować ciasto: do dzbanka nr 1 z nożem wsypać 250 g mąki, 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do mąki dodać 200 g gęstego jogurtu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Dalej wyrabiać ciasto – wyrabianie ciasta – czas 3 minuty, prędkość 2. 

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż.

Krok 5 – Przygotować farsz: W dzbanku nr 2 założyć nóż, włożyć 200 g sera mozarella pokrojonego na kawałki ok. 2 cm. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać ser – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do startego sera włożyć 200 g pokruszonego greckiego sera feta, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3. Farsz powinien mieć konsystencję twarogu.

Krok 7 – Ciasto na chaczapuri wyłożyć na stolnicę lub blat, krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 4 jednakowe części, uformować z ciasta kule. Z każdej porcji, za pomocą wałka lub dłońmi formować okrągłe placki grubości ok. 1,5 cm, w miarę konieczności podsypując lekko mąką.

Krok 8 – Farsz wyjąć z naczynia, podzielić na 4 jednakowe części, z farszu uformować kule.

Krok 9 – Na środku każdego placka ułożyć kulę farszu, zawinąć farsz w ciasto tak, aby nadzienie nie wydostało się poza ciasto. Tak przygotowane chaczapuri bardzo delikatnie rozwałkować na grubość ok. 1,5-2 cm.

Krok 10 – Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie przekładać placki na patelnię i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Wykładać na ręcznik papierowy aby osączyć nadmiar tłuszczu. Gorące chaczapuri przed podaniem posmarować masłem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek