Krok 1 – Przygotować produkty: kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Czekoladę połamać na małe kawałki. Cukier puder przesiać przez sitko, śmietankę schłodzić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć herbatniki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, pokruszyć herbatniki – czas 5 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przesypać herbatniki do innego naczynia. Suchą ściereczką oczyścić naczynie z pozostałości herbatników.
Krok 4 – Do naczynia z nożem włożyć miękkie masło, ogrzewać – temperatura 80˚C, czas 3 minuty, prędkość 2.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masła dodać połamaną na kostki czekoladę. Zamknąć pokrywę i pozostawić czekoladę do rozpuszczenia na ok. 2 minuty. Po tym czasie wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do czekolady wsypać pokruszone herbatniki, płatki owsiane oraz cukier. Zamknąć pokrywę i wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3. Następnie zmiksować – czas 7 sekund, prędkość 6.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić na całej powierzchni i dokładnie ugnieść.
Krok 8 – Dzbanek i nóż umyć. W dzbanku założyć nóż i motylek. Włożyć żółtka, wsypać 120 g cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ucierać żółtka – czas 6 minut, prędkość 3.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do żółtek dodać mąkę, rozpuszczona kawę i serek waniliowy. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 1 minuta, prędkość 3.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę do tortownicy.
Krok 11 – Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i piec przez 50 minut, ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 12 – Przygotować masę śmietanową: do czystego dzbanka założyć nóż i motylek, wlać śmietankę i wsypać cukier puder. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ubijać śmietankę – czas 1 minuta, prędkość 4.
Krok 13 – Otworzyć pokrywę, do śmietanki dodać serek mascarpone i kilka kropli cytryny, zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 4.
Krok 14 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyłożyć krem na ostudzony sernik. Rozprowadzić po całej powierzchni. Sernik wstawić do lodówki.
Krok 15 – Do małego rondelka wsypać 4 łyżki cukru, ustawić garnek na małym ogniu. Ogrzewać aż powstanie karmel (cukier się rozpuści i zmieni kolor na lekko brązowy). Do karmelu włożyć obrane ze skórki migdały, następnie wyjmować pojedynczo otoczone karmelem na papier do pieczenia. Karmel lekko przestudzić i za pomocą widelca wyciągać z niego cienkie nitki. Sernik udekorować migdałami i karmelowymi nitkami.