Krok 1 – Przygotować produkty: 400 g grzybów oczyścić, umyć, pokroić w grubsze paski lub kostkę. 120 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.
Krok 2 – 120 g chudego boczku wędzonego pokroić w niedużą kostkę (0,5 x 0,5 cm).
Krok 3 – W dzbanku założyć mieszadło, wlać 1 litr wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 7 minut, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do wrzątku włożyć 400 g pokrojonych w grubsze paski lub kostkę grzybów. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, obgotować grzyby – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, przecedzić grzyby przez koszyczek. Dzbanek opłukać, osuszyć.
Krok 6 – Do dzbanka z nożem włożyć pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, dodać 120 g pokrojonego w kostkę boczku, wlać 15 g oleju, poddusić cebulę i boczek – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do cebuli z boczkiem włożyć obgotowane grzyby, wsypać 200 g kaszy pęczak, wlać 300 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej mielonej i liść laurowy. Przemieszać składniki łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Pozostawić danie bez wyjmowania z naczynia na ok 8-10 minut.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować pęczak na talerze, posypać tartym serem i natką pietruszki.