Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Lava cake – ciastka czekoladowe na gorąco

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 120 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 g cukru pudru
  • 140 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka kropli aromatu rumowego do ciast
  • miękkie masło do wysmarowania foremek
  • ok. 2 łyżki kakao do obsypania foremek
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

UWAGA – czas pieczenia zależy od wielkości  foremek. Czas 14 minut jest podany dla foremki wielkości bulionówki (6 szt., foremki wypełnione do połowy wysokości) – mniejsze foremki wymagają krótszego czasu pieczenia.

Jeśli ciastka będą w piekarniku zbyt długo, upieką  się bez efektu „wylewania” ciasta”, jednak wciąż będą pyszne.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Mąkę i cukier puder przesiać przez sitko.

Krok 2 – Przygotować naczynia do pieczenia – 6 kokilek lub bulionówek wielkości ok. 200 ml lub mniejszych (8-10szt) starannie wysmarować masłem i obsypać kakao. Piekarnik rozgrzać do temp 220˚C

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać czekoladę – czas 8 sekund, prędkość 7.

Krok 4- Otworzyć pokrywę, przełożyć czekoladę do innego naczynia. Dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 5 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć masło. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę i rozpuścić masło – temperatura 80˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gorącego masła wsypać czekoladę. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać  – czas 5 sekund, prędkość 3. Pozostawić w naczyniu 2 minuty, wymieszać ponownie – czas 10 sekund, prędkość 2.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do czekolady dodać mąkę i cukier puder. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masy dodać jajka, żółtka, wanilię, aromat. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę i zmiksować ponownie – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 10 – Ciasto wyłożyć do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych kakao. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 220˚C, piec ok 14 minut.  

Krok 11 – Po upieczeniu Lava cake wyjąć z foremek z pomocą nożyka (delikatnie oddzielić od foremki na brzegach) bezpośrednio na talerzyki. Podawać na gorąco np. z kulką lodów, owocami lub sosami owocowymi.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek