Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, miękkie masło, jajko i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka.
Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 2 minuty, prędkość 2.
Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.
Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować wałek z ciasta i pokroić go na 10 kawałków tej samej wielkości. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na ok 30 minut.
Krok 6 – Każdą kajzerkę posmarować wodą za pomocą pędzelka, naciąć ostrym nożem i posypać sezamem lub makiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 230˚C, piec ok 10-15 min, aż skórka będzie rumiana.
Przepyszne bułeczki, robione ściśle wg. tego przepisu. Polecam.
Dziękujemy za komentarz. Bardzo nas to cieszy 🙂
Wyszły rewelacyjne, pyszne 👍😁mniam
Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂
Bułeczki super, martwi mnie tylko że za kazdym razem mój Icoook przegrzewa się przy ich wyrabianiu, mimo iż jest to przepis wbudowany w urządzeniu więc powinien być dostosowany do mocy sprzętu.
Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy przepis jeszcze raz i poprawimy 🙂
Dziękujemy za komentarz. Przepis przetestujemy jeszcze raz i poprawimy 🙂
Robiłam w moim i coook 38. Niestety z przepisu ze strony, gdyż nie było tego przepisu w przepisach wbudowanych? Czy to możliwe? Czy nie umiem szukać…? 😉
Przepis na kajzerki znajdzie Pani w 2 miejscach przepisów wbudowanych: alfabetycznie i w kategorii pieczywo 🙂