Krok 1 – Przygotować pojemnik do gotowania: tackę pojemnika do gotowania na parze wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia tak, aby szczelnie zakryć dno i boki tacki.
Krok 2 – Przygotować produkty: czosnek i cebulę obrać, cebulę przekroić na 4 części. Kiełbasę pokroić w plasterki, a następnie na pół. Pomidorki umyć, przekroić na połówki.
Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, chilli i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli z czosnkiem włożyć kiełbasę chorizo, wlać olej, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć cebulę i kiełbasę na tackę pojemnika do gotowania na parze wyłożoną papierem. Za pomocą łopatki równomiernie rozłożyć na dnie tacki.
Krok 6 -Do naczynia miksującego wlać wybite jajka, dodać mleko oraz szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 10 sekund, prędkość 5.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, masę jajeczną wylać na tackę z przygotowanymi dodatkami. Rozprowadzić za pomocą łopatki. Na wierzch ułożyć pomidorki, pokruszyć ser feta i położyć liście bazylii. Przykryć tackę.
Krok 8 – Dzbanek umyć, wlać do niego 1,5 litra wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – funkcja gotowanie.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z tacką. Gotować – temperatura 100˚C, czas 20 min. Po ugotowaniu jajka powinny być ścięte na całej powierzchni frittaty.
Krok 10 – Zdjąć pojemnik, przełożyć frittatę na talerz, podawać gorącą.