Przygotowanie:
Krok 1 – Buraki i jabłko obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę stroną do ścierania. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Zetrzeć buraki i jabłko – wkładać kawałki buraków i jabłka do otworu pokrywy tarczy, w miarę potrzeby użyć popychacza. Czas 35 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć tarczę i trzpień, przełożyć warzywa do innego naczynia. W dzbanku umieścić nóż, włożyć buraki i jabłko, dodać czosnek, sól, cukier i pieprz. Wlać wywar z warzyw. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 20min, prędkość 1.
Krok 4 – Przez otwór w pokrywie dodać chrzan i ocet. Zamknąć zaślepkę i zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.
Krok 6 – Zupę podawać w bulionówkach, z dodatkiem śmietanki, posypaną pestkami słonecznika i dyni.