Przygotowanie:
Spód do tarty:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło, żółtka, wodę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.
Krok 2 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i lekko ją spłaszczyć. Blachę do pieczenia tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem kilku miejscach. Piec ciasto w temp. 180˚C przez ok. 20-25 minut.
Krem:
Krok 1 – Cytryny umyć, sparzyć. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z 2 cytryn. Wycisnąć sok z cytryn.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć motylek, włożyć miękkie masło, wybite jaja, wlać sok, dodać skórkę z cytryny i cukier. Zamknąć pokrywę dzbanka. Mieszać składniki i ogrzewać: czas 8 min, temperatura 80ºC, prędkość 2. Pod koniec ogrzewania masa powinna zgęstnieć. Jeśli jest rzadka, ogrzewać jeszcze ok 20 sekund, w temp 90˚C, prędkość 4 aż do zgęstnienia.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Gorący krem wyłożyć na upieczony spód do tarty i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie.
Krok 4 – Umyć dzbanek.
Beza:
Krok 1 – W naczyniu zamontować motylek. Włożyć białka jaj, zamknąć pokrywę dzbanka. Ubijać białka – czas 4 minuty prędkość 4. Gdy piana będzie gotowa ubijać dalej stopniowo wsypując cukier przez otwór w pokrywie – czas 1 minuta, prędkość 4. Pod koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i kilka kropli soku z cytryny.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Masę bezową wyłożyć na krem cytrynowy. Tartę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150ºC przez ok. 30 minut aż beza lekko się zrumieni.
Bardzo dobra tarta. Wykwintna, super
wyraznie cytrynowa. Spod pieklam okolo 10 minut dluzej, ale to juz moze kwestia piekarnika.
Dziękujemy za komentarz. Gratulujemy udanego wypieku 🙂