Wskazówki:
Szybki sos winegret: Do naczynia miksującego włożyć 1 małą obraną cebulę (ok 80g), przekrojoną na 4 części, 3 ząbki czosnku, wlać sok z 1 cytryny, dodać 2 płaskie łyżki miodu i 200ml oleju słonecznikowego. Dodać przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, 2-3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich. Zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 8.
Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować warzywa: marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
Krok 3 – Zetrzeć marchew, w miarę potrzeby popychając ją popychaczem – czas 25 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć marchew do innego naczynia. Dodać nasiona kolendry, sezam, sos winegret, starannie wymieszać. Udekorować posiekanymi liśćmi kolendry.