Krok 1 – Przygotować produkty: ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę ok. 1,5×1,5 cm, umieścić w pojemniku do gotowania na parze. Bób umyć, wsypać do koszyczka do gotowania. Rzodkiewki umyć, odciąć liście i korzonki. Cebulę obrać, przekroić na 2 części, szczypiorek drobno posiekać. Jogurt dokładnie wymieszać z majonezem, dodać 0,5 łyżeczki soli i pieprz.
Krok 2 – Do dzbanka wlać 1,8 litra wody, wsypać sól (1 łyżka). Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, zagotować – funkcja gotowanie (ok. 10 min).
Krok 3 – Do gorącej wody włożyć koszyczek z bobem, zamknąć dzbanek pojemnikiem do gotowania na parze z wyłożonymi ziemniakami. Gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut.
Krok 4 – Otworzyć naczynie, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z bobem, przełożyć bób do miski, ostudzić. Pojemnik z ziemniakami ponownie umieścić na dzbanku. Gotować dalej – temperatura 100˚C, czas 20 minut.
Krok 5 – Zdjąć pojemnik z ziemniakami, przełożyć je do innego naczynia, ostudzić. Z dzbanka wylać wodę, opłukać go i osuszyć. W naczyniu umieścić trzpień do tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić cebulę i rzodkiewki – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę tarczy, za pomocą łopatki przełożyć rzodkiewki z cebulą do miski z bobem. Dodać ostudzone ziemniaki, sos majonezowy i posiekany szczypiorek. Sałatkę wymieszać, ewentualnie doprawić. Odstawić do lodówki, podawać schłodzoną.