Wskazówki:
Pesto można przechowywać w lodówce, w słoiczku lub innym zamykanym pojemniku przez ok. 7 dni
Pesto można przygotować z innych liści ( roszponka, bazylia, natka z pietruszki) oraz orzechów ( migdały, orzeszki pinii) zachowując podane proporcje liści, orzechów i oliwy.
Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć obrany czosnek i orzechy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 7.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do orzechów włożyć rukolę, ser, wlać oliwę, dodać sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować pesto – czas 20 sekund, prędkość 7.
Krok 3 – Za pomocą łopatki zebrać masę ze ścianek i przełożyć do innego naczynia.