Przygotowanie:
Krem pistacjowy świetnie sprawdzi się do deserów, dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów, jogurtu, a także jako składnik czekolady dubajskiej.
- 200 g pistacji obrać ze skorupek i lekko podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się lekko złociste.
- Następnie umieść pistacje w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksuj na wysokich obrotach.
- Gdy pistacje zaczną przypominać masło, dodaj 2 łyżki oleju, opcjonalnie 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego. Zmiksuj ponownie, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Jeśli krem zrobił się zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę więcej oleju.
- Przełóż krem pistacjowy do słoika lub pojemnika ze szczelnym zamknięciem.
- Czas przechowywania kremu w lodówce to ok. 2–3 tygodnie.