Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zapiekana cukinia po meksykańsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 2 nie za duże cukinie
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 80 g cebuli
  • 20 g czosnku
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g kukurydzy konserwowej (odsączone z zalewy)
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki (odsączone z zalewy)
  • 150 g tartego sera typu mozzarella
  • 5 g soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki oregano
  • naczynie żaroodporne
Wskazówki:

UWAGA!!! Naczynie żaroodporne z cukiniami po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!

Przygotowanie:
  1. 2 nie za duże cukinie przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżki wydrążyć środki z cukinii.
  2. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać 80 g cebuli i 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić warzywa. Czas 10 sekund, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Wlać do naczynia 30 g oliwy z oliwek, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia.
  4. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podsmażyć. Temperatura 80°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, dodać wydrążone wcześniej środki cukinii, wlać 250 g pomidorów z puszki i dodać 15 g koncentratu pomidorowego. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, całość chwilę gotować. Temperatura 90°C, czas 5 minuty, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, dodać 100 g kukurydzy konserwowej, 100 g czerwonej fasoli z puszki, wsypać przyprawy: 5 g soli, szczypta czarnego mielonego pieprzu, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki oregano.
  7. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Wszystko krótko gotować. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
  8. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Tak przygotowany farsz nakładać na połówki cukinii.
  9. Piekarnik nagrzać do 190°C, Cukinie przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec je około 20 minut.
  10. Po tym czasie na cukinie posypać starty ser typu mozzarella. Piec cukinie jeszcze przez 5 minut, aby ser się roztopił.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek